2016-04-24

Najlepsza tarta na świecie!

Tarta od zawsze była na wysokim miejscu mojej listy ulubionych przysmaków. Zazwyczaj piekłam tartę jabłkową lub tzw. szarlotkę, podawaną na gorąco z zimnymi lodami i/lub bitą śmietaną obok. Robiłam też tartę z borówkami, z kratką na górze, która wygładała jak kupiona w cukierni (tak super wyszła mi ta kratka - ja to się cieszę z takich małych sukcesów ;)).
Jeśli i Wam smakują różnego rodzaju tarty, to ta NA PEWNO zrobi furrorę w Waszym domu! Jest pyszna, delikatna w smaku i co najlepsze - można dodać do niej taki owoc, jaki lubicie, możecie piec ją co tydzień (lub częściej, jeśli nie możecie się powstrzymać) i za każdym razem dodawać inne owoce!



Składniki na spód:
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50–60 g wody
  • odrobina soli
Składniki na wypełnienie tarty:
  • 3 gruszki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
Wyrabiamy ciasto na spód tarty i zostawiamy w lodówce na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę posmarowaną wcześniej masłem. Nakłuwamy widelcem ciasto i przykrywamy folią. Obciążamy folię ziarnami fasoli, migdałami lub np.ryżem. I pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Następnie pozbywamy się ziaren i folii i podpiekamy spód przez kolejne 5 minut.
Kroimy gruszki w dowolny sposób. Układamy na upieczonym spodzie. Mieszamy wszystkie składniki na sos i oblewamy nim gruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia na 30 minut.
Przepis pochodzi z bloga Szczesliva.






Koniecznie musicie spróbować upiec taką tartę, to bardzo proste, a spody można mrozić i mieć zawsze pod ręką. Chyba zrobię tak, jak będę miała za dużo wolnego czasu ;)

Udanego pieczenia i smacznego!

No comments:

Post a Comment

podobne wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...